— Waar ervaringen en deskundigheid elkaar ontmoeten en versterken...

Mijn boek: Een intense reis

Mijn boek

Een intense reis is het verhaal van een moeder wiens hoogbegaafde zoon met schooltrauma is uitgevallen op het basisonderwijs en hierdoor één van de vele duizenden thuiszitters werd die Nederland rijk is.

 

Marije Hofland beschrijft wat het betekent om hoogbegaafd te zijn en waar zij als gezin tegenaan liepen in hun zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma. 

 

Naast een persoonlijke zoektocht geeft het boek inzicht  in hoe divers hoogbegaafdheid is. Het laat duidelijk zien hoe het kan dat deze slimme kinderen het op school toch knap lastig kunnen hebben en dat niet-passend onderwijs zelfs kan leiden tot trauma’s. En als school voor je kind een traumatische ervaring is, wat moet je dan? En wat doet het met jou als ouder?

 

De weg die Marije met haar gezin aflegt biedt andere ouders herkenning en wellicht aanknopingspunten voor hun hulpvragen. De kennis, tips en adviezen die haar zoektocht heeft opgeleverd zijn zowel voor ouders, leerkrachten (primair, maar ook voortgezet onderwijs) en andere professionals die met kinderen werken een waardevolle bron van informatie. Het kan ze helpen het hoogbegaafde kind beter te begrijpen en te ondersteunen zodat hij of zij zichzelf kan accepteren en zijn of haar superkrachten volop kan inzetten.

 

Marije Hofland is getrouwd en moeder van een hoogbegaafde zoon. Nadat haar zoon was vastgelopen in het onderwijs begon haar zoektocht naar informatie en oplossingen. Op haar eigen intense en gedreven manier verslond zij alles wat ze over het onderwerp hoogbegaafdheid en de hieraan gerelateerde problemen kon vinden. Ze las boek na boek, volgde trainingen en webinars en las alle artikelen die op haar pad kwamen, tot zij zichzelf met recht ervaringsdeskundige mocht noemen. Ze zet haar kennis en ervaringen in om ouders via informatie, oudergroepen en workshops te ondersteunen en te empoweren.

Recensies

Een wereld van herkenning
5/5
Een fijn geschreven boek door Marije Hofland over hoe het kan lopen als je kind hoogbegaafd is en vast loopt op school. Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen, zodat deze kinderen (h)erkent en begrepen worden. In het boek word je meegenomen in hun zoektocht naar passend onderwijs voor hun zoon. Voor ons een heel herkenbare zoektocht, het boek raakte me daardoor extra. De theoretische kant van hoogbegaafdheid wordt goed verwoord, naast het delen van hun eigen ervaring en tips maakt het een "echt" verhaal en kun je je goed inleven (ook als je niet bekend bent met hb). Ik zou het voor iedereen die in het onderwijs werkt en ouders van hb kinderen die ook met hun zoektocht bezig zijn aanraden om te lezen. Ik dacht bij het lezen vaak, had ik dit boek maar eerder kunnen lezen! Dan hadden we mooie tips gehad en ons ook niet zo alleen gevoeld tijdens onze reis. Een aanrader dus!
Jolanda (via Bol.com)
Dit boek wil je gelezen hebben!
5/5
Dit boek kwam op het juiste moment op mijn pad. Als moeder van een eveneens 10 jarige hoogbegaafde zoon voelde ik me inmiddels aardig onbegrepen en verloren. Mijn zoon haalde namelijk niet uitsluitend hoge cijfers, en ondertussen ging de communicatie met school bijna alleen nog maar over zijn gedrag. Dus waarom was differentiëren dan zo nodig en hoezo was hij ongelukkig op school? Het verhaal van de 'reis' was confronterend herkenbaar, maar het gevoel niet alleen te staan overheerste vanaf het begin. Het is een heel knap geschreven boek, want je leest niet alleen een persoonlijk en aangrijpend verhaal, maar je hebt tegelijkertijd een geweldige bron van informatie in handen. Helder geschreven en met feiten onderbouwd, worden alle aspecten die met hoogbegaafdheid te maken hebben belicht. En dat met een inspirerende schrijfstijl die je aanmoedigt om de handvatten die aangereikt worden met beide handen aan te pakken. Het heeft mij geholpen me gesterkt te voelen en de materie beter te kunnen verwoorden, en dus over te brengen daar waar het nodig is: in gesprekken met mensen die er nog te weinig over weten en waar onze kinderen wel mee te maken krijgen. Een enorme aanrader voor iedereen die met hoogbegaafde kinderen in aanraking komt, zowel in professioneel opzicht als privé..
Nicole (via bol.com)E

Een enorm geschenk

5/5
Ik ben je boek aan het lezen en denk dat het voor veel ouders een enorm geschenk is dat jij dit boek hebt geschreven. Ik denk dat ik een stapel van deze boeken in mijn praktijk zet en meegeef aan ouders die bij mij komen met hun begaafde kind. Vaak is een oudergroep een brug te ver en willen ze eerst individuele begeleiding. Dit boek is een mooie instap. De wereld van herkenning. Complimenten.
Lianna (echa-specialist)